Галет със
сливи
Това е една от рецептите, в които несъвършенството е предимство. Ако паят
пристига на трапезата наконтен, с плисирана яка и колосана коричка, то галетът е
селският му братовчед, който мляска и се бърше в покривката. Не се заблуждавайте
- това е част от ролята му. Сценичната простодушност на неравната коричка служи,
за да открои вкуса, да подчертае природата на загърнатия в нея плод. Галетът е
цар, загърнат в ямурлук, и неговият бляскав монолог не понася къдрички. Особено
го препоръчвам в съчетание със сливите или друг плод с характер.
Две чаши и половина
брашно
Чаша масло (около пакетче)
Чаша захар
Четвърт чаша ледена
вода
Галета
Сливи
Захар
Канела
Брашното, маслото и захарта се
смесват, докато станат на трохи, които се слепват при стискане. Нека постоят в
хладилника един час, а после добавете водата. Разточва се върху хартия за
печене, върху която е наръсена галета. Става трудно, може да се получат дупки,
но кръпките, накъсани от края и залепени върху тях, с нищо няма да отнемат от
качествата на сладкиша. Когато получите що-годе цялостна плоска повърхност,
пренасяте в малка тавичка, нарязвате сливите, смесвате ги със захар и канела и
ги слагате по средата. После ги "завивате" по краищата и печете на силна фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар